De Sfântă Mărie Mare credincioșii își lăsau ușile deschise pentru binecuvântare

casar

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Mărie Mare este una dintre cele mai bogate în tradiții și superstiții, vechi de sute de ani. Potrivit rânduirii creștine, din 15 august se pot face strigări de cununii în biserică, până la începutul Postului Crăciunului. În ziua de sărbătoare, fetele adună de pe cîmp diverse flori, care, odată trecute pe la icoana Fecioarei Maria, capătă puteri tămăduitoare, iar mai târziu vor fi bune de leac împotriva urâtului. De altfel, se crede că în această zi, orice floare capătă puteri tămăduitoare dacă este pusă la o icoană cu Maica Sfântă. Se crede că dacă o fată poartă în sân o crenguță de ferigă, ea se va mărita și va avea o căsnicie fericită. Dacă în preajma acestei sărbători înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă și călduroasă. De azi, lucrul gospodarilor de la sate se întețește până pe 8 septembrie, la Sfântă Mărie Mică, pentru ca roadele toamnei sa fie mai bogate. Din cele mai vechi timpuri, gospodarii își lăsau deschisă ușa de la intrare, deoarece exista credința că Fecioara Maria poate intra oricând în case pentru a le binecuvînta.
Femeile duc la biserică fructe, care vor fi sfințite de preot și vor fi oferite pomană pentru sufletele morților. De la Sfânta Mărie Mare nu se mai doarme în podurile cu fân, pe prispă sau în târnațși este oprit scăldatul în apele curgătoare deoarece se spune că acestea sunt spurcate de cerbi. Tot din aceată zi, ciobanii schimbă pălăria cu căciula, iar turmele încep să coboare de la munte. Perioada de ”Sântmării” - de la Sfântă Mărie Mare, până la Sfântă Mărie Mică, este perioada optimă pentru efecturea arăturilor și semănăturilor de toamnă.

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro