ICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUA

artizanat10

 

Pentru Ica Tomi, președintele Asociației hispao-română Salva, starea de normalitate constă în a oferi celorlalți atât un exemplu de civilizație, cât și un mod de a-și trăi viața cu demnitate, departe de țară. Toate evenimentele pe care le organizează pentru comunitatea românilor din Madrid sunt activități publice la care participă oricine dorește. De la persoane cu o pregătire intelectuală de nivel mediu și până la persoane cu studii superioare, românii din Spania se implică din ce în ce mai mult în desfășurarea acestor manifestări, indiferent dacă este vorba despre cursuri de creație populară ori spectacole pe teme tradiționale.
”Pentru mine este foarte important să îmi desfășor activitatea în spiritul tradițiilor românești și îmi place foarte mult ceea ce fac. Oamenii vin la activitățile pe care le organizăm pentru că dorul de casă este ceea ce îi motivează să vină. Atunci când ești departe de casă, îți e foarte dor de tot ceea ce înseamnă România și vine un moment când simți nevoia să te regăsești, să ții un contact cu ceea ce știi, cu ceea ce ai cunoscut, cu valorile tale... Și atunci eu organizez aceste activități din dorința de a avea la îndemână un mod în care lumea să simtă că pentru o clipă se întoarce acasă. Pentru mine există satisfacția că, prin tradiția în care eu am crescut, reușesc să îi bucur pe oamenii care participă cu atâta drag la toate evenimentele. Este o muncă enormă, e voluntariat, dar și satisfacția este pe măsură atunci când vezi oameni cărora le este dor de țara lor, care râd, joacă și plâng în același timp... Printre fetele care participă la cursul de artizanat vin și persoane cu un nivel de pregătire superior. Dacă la început nivelul de pregătire al fetelor care veneau la curs era unul mediu, în timp s-au alăturat nouă și doamne cu pregătire superioară: am o cercetătoare în biologie, am o farmacistă, iată că se apropie și lume de un nivel foarte înalt. Datorită cursului, se leagă prietenii, se derulează povești cu și despre România, despre arta și cultura tradițională, practic este ceva care le aparține. Am descoperit că fetele sunt foarte talentate și atunci le-am adunat într-un grup care a primit numele ”Sânzienele”. Ele au participat și în spectacolul de la Ateneu, dar am mai participat cu ele și la un eveniement organizat de o asociație mexicană. Când te afli într-o țară străină este foarte iportant să nu te închizi într-un anumit cerc, să ieși, să le arăți tuturor cine ești, ce faci, care este originea ta și cultura în care te-ai născut. În acest curs am avut o fată din Peru, inginer de meserie, care a studiat în România anilor ”70. Ea, timp de 35 de ani, nu a mai vorbit românește cu nimeni, iar în momentul în care a venit la curs. Surpriza noastră a fost aceea că, după 35 de ani, ea vorbește extraordinar de bine limba română. Și-a făcut o ie foarte frumoasă și continuă să participe la activitățile noastre, iar anul trecut a plecat pentru scurt timp în România, să revadă locurile în care a studiat. Am avut și un băiat în vârstă de 26 de ani, pe nume Alexandru, care și-a făcut o cămașă foarte frumoasă și, surprinsă fiind de motivarea lui, l-am întrebat de ce vrea să își facă o cămașă. Mi-a răspuns că se va căsători, iar dacă soția lui va avea altă naționalitate, el va fi obligat să îi arate cine este și de unde vine...”, a povestit Ica Tomi, pentru Ardeleanul.info.
Asociația hispano-română Salva - Artă și tradiții românești în Diaspora funcționează sub acest nume din 2013 și este membră FEDROM.

Citește și:

http://ardeleanul.info/index.php/8-ultimele-stiri/621-ica-tomi-imparte-bucurie-romanilor-din-spania-prima-parte

ICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUAICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUAICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUAICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUAICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUAICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUAICA TOMI împarte bucurie românilor din Spania - PARTEA A DOUA

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro