Cristian Țetcu: ”... marea majoritate puși politic...Nu avem nevoie de așa ceva!”

ambruspv

Reprezentanții Partidului Verde, Filiala Bistrița-Năsăud au susținut luni, 25 septembrie 2017, o conferință de presă în care și-au prezentat punctul de vedere cu privire la afirmațiile primarului municipiului Bistrița referitoare la lipsa specialiștilor din instituția pe care o conduce. Atât liderul Organizației Municipale a Partidului Verde, Marius Bălan, cât și colegii săi au subliniat ideea că vina pentru lipsa experților ar aparține chiar primarului Ovidiu Teodor Crețu, care ar fi trebuit să apeleze la instituțiile abilitate pentru a solicita consultanță de specialitate pe probleme ca toaletarea arborilor din oraș. Un punct de vedere general s-a desprins însă din declarația vicepreședintelui Organizației Județene a Partidului Verde, Ștefan Ambruș, care a subliniat necesitatea modificării felului în care sunt desemnați primarii. Vicepreședintele Ambruș a spus că ar fi de dorit ca îndatoririle primarilor să fie preluate de specialiști în administrație publică, care să fie angajați cu contract de muncă și să fie plătiți în funcție de atingerea obiectivelor propuse. ”Am înțeles că dl primar spune că nu există specialiști. Nu există specialiști în primărie și probabil că nu există specialiști în primărie tot din cauza primarului, nu din cauza altor persoane. Acolo angajările se fac de către primar. Pentru faptul că nu există specialiști în domeniul acesta și probabil nici în alt domeniu, tot primarul este de vină. Eu aș prefera să nu mai alegem un primar care nu este specialist. Să angajăm un specialist care să conducă primăria și eventual această funcție de primar să fie pe bază de contract, nu pe bază de vot fiindcă oricât de bine am vota și orice persoană am alege, oricât de etică ar fi, ea nu va fi specialistă în administrație, nu va ști să conducă o administrație și pe lângă acea persoană nu se vor strânge specialiști, în mod sigur. Așa că asta este propunerea mea, nu știu dacă o împărtășesc și colegii, dar ar trebui ca de acum încolo administrarea unei primării să fie făcută de către o persoană specializată, cu contract de muncă. Dacă indicatorii care îi sunt trasați acelei persoane nu sunt atinși, poate fi angajată altă persoană.” a precizat Ștefan Ambruș, în cadrul conferinței de presă.
Ideea a fost completată de liderul Organizației Județene a Partidului Verde, Cristian Țetcu, el subliniind și hățișurile politice în care se pierde administrația publică.
”Această idee am promovat-o personal la nivelul județelor, deci și în județul Bistrița-Năsăud. Ar trebui să luăm în calcul faptul că ne confruntăm cu situații neplăcute și în mediul urban, dar mai ales în mediul rural, avem comune de 2000-4000 de locuitori care sunt conduse de un primar și ceilalți din executivul primăriei, marea majoritate puși politic și care, după instalare, se înconjoară cu oameni de-ai primarului sau de-ai partidului de guvernământ. Nu avem nevoie de așa ceva, mergând cu ideea până acolo încât, poate chiar și în municipii și orașe mai mari, ar fi bine să putem vorbi de administratori ai primăriilor și nu de primari aleși prin voturi politice. Știm bine cât de mult rău fac acești primari aleși politic. În societatea românească o mare parte a problemelor ni se trag de acolo pentru că primarii, evident, influențează alegerea mai departe a consiliului județean, a senatorilor, a deputaților, cu alte cuvinte țara se dezvoltă pe niște criterii care nu sunt de performanță și eficiență ci sunt criterii politice, de tip ”răsplată”.” a conchis Cristian Țetcu.

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro