Regele Mihai a murit. Zilele de 14, 15 și 16 decembrie - Doliu Național

King Michael I of Romania by Emanuel Stoica

Ca majoritatea celor de o vârstă cu mine, am învățat istoria pe care o prezenta cartea de istorie înainte de 1989. Sincer, nu îmi aduc aminte să fi avut vreo lecție despre Casa Regală a României, poate pe ici pe colo s-au strecurat niște nume peste care oricum profesorul de istorie a sărit considerând că nu e important ca noi să aflăm ce și cum cu aceste nume și de ce România își merită locul ei între țările dezvoltate ale Europei. Mai târziu am aflat (din alte cărți scrise de profesori de istorie după Revoluție) că Regele Mihai chiar merită toată atenția și cinstea, doar că erau prea puțini oamenii care erau de aceeași părere cu mine. Unul dintre profesorii demni de toată cinstea și onoarea, care a cercetat și a scris adevărul despre Regele Mihai este chiar profesorul Constantin Totir din Bistrița. În cartea sa ”Prigoniții biruitori”, profesorul Totir explică ce a fost cu abdicarea regelui - evenimentul care, în mintea multora dintre români se traduce prin termenul ”TRĂDARE”.
”Abdicarea regelui a fost obținută la data de 30 decembrie 1947, în jurul orei 15, pe baza unui plan minuțios întocmit, executat cu precizie, cinism și duritate comportamentală din partea prim-ministrului Dr. Petru Groza și a lui Gheorghiu Dej. Petru Groza mințea în fața Consiliului de Miniștri când afirma: ”Doamnă (unica femeie era Ana Pauker) și domnilor miniștri, vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin bună învoială...ca să utilizez o expresie a reginei mamă, poporul (sic) a făcut azi un divorț și decent, și elegant de monarhie...” Victor Frunză, comparând în paginile 309, 310 ale cărții”Istoria stalinismului în România” arestarea mareșalului Antonescu când regele a acționat în virtutea prerogativelor sale, aflându-se în deplină legalitate cu abdicarea arată: ” Dimpotrivă, actul comis la 30 decembrie 1947 de partidul comunist prin cei doi delegați ai săi - Dej și Groza - sprijiniți de trupe, împotriva regelui și a monarhiei a fost de două ori ilegal și anticonstituțional. O dată: prin statutul de cetățeni români, ei erau supuși monarhiei constituționale. Arogându-și cu de la sine putere (chiar dacă erau delegați ai unui partid politic sau și mai grav, ai unei voințe din afara țării), prin obținerea chiar și fără apelarea la forță, darămite prin aplicarea violenței, a semnăturii de abdicare, ei intrau sub incidența legii marțiale. În alte împrejurări istorice, așa s-ar fi petrecut lucrurile. A doua oară: sub aceeași amenințare cu forța, regele a fost obligat să semneze nu doar simpla sa abdicare, ci pentru un act care nu se putea hotărî nici el, nici ceilalți doi, abrogarea monarhiei. (...) , iar în decembrie 1947 a fost abolită monarhia, principalul sprijin al reacțiunii interne și externe, România proclamându-se republică populară, stat al dictaturii proletariatului. ” arată profesorul Constantin Totir, în cartea amintită.
Regele Mihai s-a stins la vârsta de 96 de ani, iar zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost decretate zile de Doliu Național.

Odihnă veșnică, Majestate!

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro