Clădirile monument istoric pot fi reabilitate pe fonduri europene

casatraditionala

Foto: Alexandru UIUIU

Proprietarii unor clădiri care fac parte din categoria monumentelor istorice sau care ar putea fi clasate ca monumente istorice, pot primi finanțare europeană pentru renovarea, consolidarea și restaurarea acestora. Programul Național de Dezvoltare Rurală are astfel de prevederi, suma care poate fi solicitată prin depunerea unui astfel de proiect fiind de 500 de mii de euro, după cum ne informează directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Alexandru Uiuiu.
”Dacă locuiți într-un imobil monument istoric, prima obligație este a dumneavoastră ca proprietar să întrețineți acest imobil. A doua obligație este a primăriei și a primarului. A treia responsabilitate este a ministerului Culturii. Toți cei trei factori menționați trebuie să se implice, este bine să se îngrijească de monumente și să aloce fonduri: proprietarul cât poate, primăria cât poate și ministerul cât poate. Însă pe lângă acestea sunt și surse alternative: fondurile structurale europene prin PNADR pe programul POR au deschis o linie de finanțare pentru monumente de clasă B din mediul rural. Monumentele sunt de două feluri: de clasă B - de importanță locală și de clasă A - de importanță națională și universală. Și atunci pe Măsura 7-Submăsura 7.6, se pot accesa până la 500 de mii de euro pentru renovarea, restaurarea, consolidarea unor monumente de importanță locală din mediul rural, asta însemnând: biserici, bisericuțe din lemn, poduri acoperite, case de locuit, case memoriale care figurează în Legea monumentelor istorice, republicată anul acesta, în anexe, ca și monumente de arhitectură. În cazul caselor memoriale, dacă acestea se află pe domeniul public, primăria este cea care poate să depună proiecte. Poate să depună proiecte parohia, atunci când este vorba despre o bisericuță de lemn sau o biserică de zid care are statutul de monument istoric. Tot printre din categoria aplicanților fac parte fundațiile sau persoanele fizice care pot să facă proiecte. Până acum au fost două sesiuni de proiecte, una în decembrie 2015 și una va fi acuma în martie. Există Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, care are sediul în Bistrița, în Piața Eminescu, unde se depun aceste dosare și ele sunt înaintate spre finanțare. Până acuma au fost depuse nouă dosare, dar eu cred că se poate profita de acest lucru, pentru că programul este multianual, este până în 2020 și pentru felul acesta de monumente este o sursă bună de finanțare. Trebuie un pic de interes din partea proprietarului, parohie, primărie ori persoană fizică și va avea sprijinul necesar, cum am spus, până în 500 de mii de euro pentru ca, acuma, dacă tot au apărut centrele de informare turistică să aibă despre ce să informeze turistic oamenii de acolo, pentru că ele sunt făcute, dar până acum a fost mai puțină preocupare pentru monumente și pentru obiectivele turistice.”, a precizat Alexandru Uiuiu.
În opinia directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, acesta ar fi un prilej pentru creșterea interesului pentru monumentele din mediul rural pentru că, spune domnia sa, ”în zilele noastre se construiește foarte prost, se construiește cu evitarea tuturor formelor tradiționale care au fost benefice și a apărut o modă destul de snoabă de imitație a unor construcții care nu se potrivesc cu satul așa cum îl știm noi. Susțin că satul tradițional nu a putut fi distrus de tătari, nu a putut fi distrus de cotropitori în războaie, dar îl distrug acuma cei care îl locuiesc, și asta cu bună știință. Dispar morile de apă care asigurau energie verde, dispar spațiile de locuit calde făcute din lemn, piatră și lut, apar forme reci, străine, incoerente, supraaglomerate care distrug satul tradițional. Și atunci responsabilitatea noastră este să păstrăm din acest sat câteva repere: câteva case tradiționale, câteva elemene să spunem economice cum ar fi morile, presele de ulei sau lucrurile meșteșugărești. Deși acuma lumea pare că a luat-o într-o anumită direcție, eu cred că este o roată care se învârte și oamenii o să revină la valorile tradiționale. Și în occident s-a revenit la ele. Și atunci ar fi bine să rămână câteva modele de case tradiționale pe care să le îmbunătățească și monumentele să rămână la locul lor pentru că este o poftă acuma a modernizării și a distrugerii, de origine vulgară care nu are nici un suport nici științific, nici sufletesc, care se extinde în mod defavorabil în județul Bistrița-Năsăud”.
Carmen IANCU

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro