Emil Radu Moldovan: ”Ozon ca în Alpi la Colibița și statutul de stațiune turistică, tot mai aproape de realitate!”

laccolibitaConducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud continuă demersurile în vederea atestării localității Colibița ca stațiune turistică și includerea acesteia în circuitul turistic.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, până la această dată, s-a depus dosarul complet pentru atestarea Statiunii turistice de interes local Colibita. Acesta a fost admis de către ANT și urmează ca în comisia de Acreditare a Stațiunilor Turistice (care trebuia să se întrunească și în decembrie și în ianuarie, dar din motive necunoscute nu s-a mai întrunit), să fie votat proiectul de acreditare a localității Colibița ca stațiune turistică.
Ulterior acestui pas, prin Hotărâre de Guvern se va aproba actul final care va atesta localitatea Colibița ca stațiune de interes local.
Unul dintre argumentele pe care le au autoritățile bistrițene în favoarea aprobării proiectului, este valoarea concentrației de ozon. Aceasta a fost determinată pe baza unui studiu de aer, realizat de o firmă de profil, care arată că aceasta este de 90 micrograme/m3, superioară
valorii medii înregistrată în România - situată la 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. ”O concentrație asemănătoare de ozon în aer si un aer la fel de pur se mai gaseste în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Munții Alpi.” arată specialiștii.
După ce a inaugurat un punct farmaceutic, un punct de prim ajutor și o stație Salvamont, conform cerințelor ANT, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud are cuprins în bugetul pe anul 2016 suma de 1.000.000 lei, pentru achiziția unui teren pe care să se amenajeze un spațiu public cu acces la luciul de apă, pentru fiecare dintre turiștii care vizitează Colibița. Aici se va amenaja o zonă de picnic, grill, precum și un ponton pentru ambarcauțiuni fără motor.
”Am fost la Colibița, unde am dat în folosință o clădire modernizată din fonduri ale Consiliului Județean, în care va funcționa un punct de prim-ajutor, un punct farmaceutic și o bază de intervenție Salvamont! De asemenea, am prezentat rezultatele unui studiu realizat de o firmă specializată, cu privire la proprietățile aerului din Colibița. Rezultatele studiului confirmă că nivelul de ozon din Colibița este similar cu cei din Munții Alpi, la cote de peste 2000 de metri altitudine. Valoarea concentrației de ozon măsurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3, iar peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil.
De asemenea, Consiliul Județean are cuprins în bugetul pe anul 2016 suma de 1.000.000 lei, pentru achiziția unui teren pe care să se amenajeze un spațiu public cu acces la luciul de apă, pentru fiecare dintre turiștii care vizitează Colibița. Aici se va amenaja o zonă de picnic, grill, precum și un ponton pentru ambarcauțiuni fără motor.” arată președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Carmen IANCU

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro