Reprezentanții Guvernului României, atrași pe Drumul Cânepii de bistrițeanul Iosif Ciunterei

canepa24Iosif Ciunterei, originar din Feldru, județul Bistrița-Năsăud, în prezent student la Cluj, este unul dintre tinerii români care demonstrează, prin fapte, că își dorește ca poporul român să redobândească respectul care i se cuvinte, atât din partea politicienilor vremii, cât și din partea altor neamuri. În anul 2015, a reușit ceea ce mulți nu au curajul: a luptat cu autoritățile și a cultivat o suprafață mică de teren cu CÂNEPĂ ROMÂNEASCĂ, deoarece își dorea să refacă ”Drumul Cânepii” de la semănat, până la transformarea plantei în fire și țesături, apoi în costum popular. Datorită experienței prin care a trecut, Iosif Ciunterei a apelat, anul acesta, la reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a solicita simplificarea procedurilor referitoare la cultivarea cânepii românești, respectiv ”legalizarea” cultivării cânepii, argumentul suprem fiind acela conform căruia ”CÂNEPA ROMÂNEASCĂ NU E DROG!”. Tânărul Iosif Ciunterei a fost însoțit la întâlnire de Leontina Prodan - creator vestimentar care, de mai bine de zece ani, încearcă să senzibilizeze autoritățile în scopul ”legalizării” cânepii, Iovan Florian - expert în in și cânepă și Voichița Groza - cercetător și etnograf. Delegații au atras atenția asupra necesității reintroducerii ”Sistemului gospodăresc” în legislația actuală, care ar constitui pârghia de simplificare a procedurilor privind cultivarea cânepii.


”Eu zic că este un prim pas și faptul că am fost ascultați cu interes de reprezentanții Ministerului Agriculturii este foarte important...am constatat cu regret că, din păcate, țăranul român nu există în legislația României. Vrem noi să ne păstrăm identitatea și tradițiile, dar nu există legi care să ne includă! Noi vrem să muncim decent în țara noastră și nu în altă parte, avem părinți, avem identitate, știm să muncim și vrem să muncim!” a spus Leontina Prodan, la finalul întrunirii de la București.
Având mai multe așteptări din partea celor cu care a discutat, Iosif Ciunterei și-a exprimat regretul că aceștia par a nu cunoaște realitatea din teren și a concluzionat: ”Dragi prieteni, pentru asta am venit astăzi la București: să luptăm pentru identitatea țării noastre, pentru identitatea noastră și pentru introducerea sistemului gospodăresc care este reprezentat de țărănime și care, la ora actuală, nu există în legislația românească. Astăzi am rămas puțin dezamăgit în urma discuțiilor de la Ministerul Agriculturii în legătură cu "legalizarea cânepii". Se pare că cei care ne conduc nu cunosc cu adevărat realitatea din teren.... Totuși, mă bucur că doleanțele noastre au ajuns la urechile lor. Oricum, noi ridicăm capul sus și mergem înainte!” a spus tânărul viitor etnograf.
Reprezentanții delegației din care a făcut parte Iosif Ciunterei au primit asigurări că, în maxim două săptămâni, reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniu se vor întruni la o discuție privind cele solicitate.
Menționăm că există două tipuri de cânepă: cânepa indiană – Canabis indica, din care se poate extrage drogul despre care toată lumea știe și cânepa românească – Canabis sativa, unde indicele de drog este nesemnificativ. Pentru a obține 1 gram de drog din cânepa romanească trebuie semănată o suprafață de 10 ha. Deci e clar: CÂNEPA ROMÂNEASCĂ NU ESTE DROG.
Astăzi importăm ţesături din ţările în care, cândva, vindeam mii de tone în fiecare an. În locul filaturilor şi ţesătoriilor care produceau cândva materie primă, astăzi avem doar fabrici de confecţii în lohn. Patronii nu mai investesc în producţia de ţesături şi nici statul nu o sprijină. Am construit apartamente de lux în loc de ţesătorii şi avem ruine în loc de filaturi. Atât mai păstrăm, după ce fabricile au fost rase, iar utilajele au fost topite la fier vechi
Dacă până nu demult, cânepa românească se putea cultiva în sistem gospodăresc, odată cu aderarea țării noastre în Uniunea Europeană, lucrurile s-au schimbat radical. Iosif a rămas dezamăgit de politica europeană și doreşte să tragă un semnal de alarmă autorităţilor cu privire la obstacolele pe care le întâlnesc cei care vor să reînvie tradiţia românească de a cultiva planta din care se pot obține majoritatea țesăturilor și nu numai.
Carmen IANCU

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro