De Dragobete, Virginia Linul a expus costumele populare din zona noastră la Parlament

virginiaUnul dintre cele mai interesante evenimente organizate de Dragobete, a fost expoziția de costume populare organizată în holul Parlamentului. Județul Bistrița-Năsăud a fost reprezentat cu cinste și de data aceasta de cunoscuta creatoare de costume, Virginia Linul, invitată la manifestare de președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea. Creațiile sale au fost admirate, iar parlamentarii și-au amintit pentru o zi de sărbătorile românești și de portul popular.
Costumele populare cusute în atelierul Virginei Linul de la Salva au avut mare succes, iar unii dintre parlamentari au plecat acasă cu diverse articole de vestimentație lucrate de sălăuanca noastră. Alături de Virginia Linul s-a aflat și Gabriela Szabo.

Reprezentanții Guvernului României, atrași pe Drumul Cânepii de bistrițeanul Iosif Ciunterei

canepa24Iosif Ciunterei, originar din Feldru, județul Bistrița-Năsăud, în prezent student la Cluj, este unul dintre tinerii români care demonstrează, prin fapte, că își dorește ca poporul român să redobândească respectul care i se cuvinte, atât din partea politicienilor vremii, cât și din partea altor neamuri. În anul 2015, a reușit ceea ce mulți nu au curajul: a luptat cu autoritățile și a cultivat o suprafață mică de teren cu CÂNEPĂ ROMÂNEASCĂ, deoarece își dorea să refacă ”Drumul Cânepii” de la semănat, până la transformarea plantei în fire și țesături, apoi în costum popular. Datorită experienței prin care a trecut, Iosif Ciunterei a apelat, anul acesta, la reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a solicita simplificarea procedurilor referitoare la cultivarea cânepii românești, respectiv ”legalizarea” cultivării cânepii, argumentul suprem fiind acela conform căruia ”CÂNEPA ROMÂNEASCĂ NU E DROG!”. Tânărul Iosif Ciunterei a fost însoțit la întâlnire de Leontina Prodan - creator vestimentar care, de mai bine de zece ani, încearcă să senzibilizeze autoritățile în scopul ”legalizării” cânepii, Iovan Florian - expert în in și cânepă și Voichița Groza - cercetător și etnograf. Delegații au atras atenția asupra necesității reintroducerii ”Sistemului gospodăresc” în legislația actuală, care ar constitui pârghia de simplificare a procedurilor privind cultivarea cânepii.

Read more: Reprezentanții Guvernului României, atrași pe Drumul Cânepii de bistrițeanul Iosif Ciunterei

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro