„Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?...”

cuckoo 574794 960 720

Ziua de 25 Martie este denumită popular Ziua Cucului, ea fiind foarte aproape de echinocțiul de primăvară, perioadă în care cucul începe a cânta și rândunelele se întorc la cuiburi. Creștinii numesc această zi Blagovestenia sau Buna Vestire, ei sărbătorind vestea adusă de îngerul Gavril Maicii Domnului, referitoare la nașterea lui Iisus Hristos.
Cum cere tradiția creștină, în județul Bistrița-Năsăud, în ziua Blagovesteniei, oamenii poartă cu smerenie costumele populare la slujba de la biserică, iar la întoarcerea acasă se obișnuiește să se afume cu tămâie casele și curțile, dar și animalele din ogradă. Țăranii din zona Transilvaniei obișnuiau ca, în Ziua Cucului, să aprindă focuri în grădini și livezi și msă stropească rădăcinile prunilor cu țuică.
Cucul are darul prorocirii, după cântecul lui poți număra câți ani mai ai de așteptat până la nuntă sau câți ani mai ai de trăit : „Cucule, puiucule, /Câți ani îmi vei dărui/ Până ce eu oi muri?”. Îndrăgostiții îl cheamă, îl ademenesc să le cânte de noroc: „Cântă-mi mie înc’o dată,/ Că mi-e mintea tulburată./ Cântă-n dreapta mea cu foc,/ Să am parte de noroc,/ Cântă-n faţa mea cu drag,/ Că ţi-oi da frunză de fag,/ Să nu mai fi tot pribeag”. Dar, uneori, cucul vestește și despărțirea: „Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?/ Cântă pe din sus de sat/ Că drăguțu’ m-o lăsat./ M-o lăsat și i-am fo’ dragă,/ l-o iubit o coarbă neagră”…

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro