100 de vieți, într-o singură carte - ”De la lume adunate...”, de Mihai Teodor Nașca

cartemihai

Cunoscutul realizator de emisiuni radio-TV din Târgu Mureș, Mihai Nașca a adunat într-o carte poveștile a 100 de interpreți de folclor. Cartea va fi lansată duminică, 2 aprilie 2017, în cadrul Târgului de carte de la Brașov. 

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 14.30, prezentarea cărții fiind realizată de Horia Nilescu, Director Multimedia & Evenimente Libris Brasov si Dana Anghelescu, Director Libris Editorial
Invitata: Silvana Enache , Redactor Libris.

”“De la lume adunate…” și înapoi la lume date. În călătoria aceasta pe care o numim generic viață, găsim o multitudine de  aprilie episoade, protagoniști și povești, care toate la un loc formează o lume. Fiecare poveste în parte e o lume aparte, fiecare fir  al poveștii este deosebit în felul lui, însă ține cont în mare măsură și de cel care poveștește.

Încă de prin anul 2005, când lucram în presa scrisă mureșeană, gândul meu a fost să surprind momente și povești din lumea celor care se apleacă asupra cântecului tradițional românesc. Fie că se află la început de drum, fie că au în spate istorii și ani de experiență, toate acestea s-au regăsit  într-un săptămânal mureșean de la acea vreme, “Informația de Mureș”. Se adunau rând pe rând poveștile acestor oameni, în paginile de ziar, iar istorisirile mi le făceau de regulă după ce terminam de filmat emisiunea “Viața Satului Mureșean” la Televiziunea Tîrgu Mureș.

Ca și bătrânii satelor ce stau pe prispă ne așezam și dezvoltam un curriculum vitae al fiecăruia, urmând anumite șabloane, vizând anumite caracteristici. Și poveștile deveneau pe atât de interesante, cu cât cel intervievat avea harul de a povesti. E imposibil ca atunci când interlocutorul e un bun povestitor să nu ți se creeze în minte imagini, ce cuprind înțelesul cuvintelor.

Apoi piața media s-a diversificat, opțiunile tehnice s-au multiplicat și o parte dintre aceste interviuri  și-au găsit locul pe blogul personal, www.mihainasca.wordpress.com, dar și în alte publicații sau site-uri. Poate că acela a  fost momentul în care aceste informații conținute în interviuri au început să fie accesate, citite și tot atunci au venit și primele îndemnuri de a le cuprinde pe toate într-o carte. Cu trecerea timpului deveneau tot mai multe și nu mică mi-a fost surprinderea ca să văd atunci când le-am contabilizat că sunt peste o sută de interviuri. Ca și element central al interviurilor se va regăsi întrebarea legată de definirea folclorului, însă este posibil ca atunci când lecturați cele scrise, să descoperiți noi valențe ale interpreților de folclor, lucruri mai puțin știute sau alte sensibilități ale acestora. Tot aici veți găsi descrieri ale unor zone folclorice, discuții cu etnologii vremii și multe altele

Trecerea timpului le-a oferit unora dintre aceste interviuri un statut mai aparte, întrucât povestitorii lor au plecat în lumea fără de dor. Alții au ajuns nume cunoscute ale folclorului, iar o altă parte au lăsat folclorul pe un plan secund, iar alții au primit nume noi, după căsătorie. Poveștile sunt așa cum au fost surprinse în momentul intervievării, de prin 2005 și până prin 2010. La fel, artiștii sunt și ei din diverse zone ale țării, completând un tablou tradițional, întregind oarecum o hartă virtuală a României.

În condițiile în care ne plângem de repere, cartea de față poate fi un manual, un referențial, mai ales pentru cei care calcă pe drumul deloc ușor al păstrătorului valorilor culturii tradiționale, conștientizând faptul că artistul joacă rolul vectorului pentru creația tradițională, el înobilează cu vocea lui și face cântecul nemuritor, care la rândul să îi oferă aceiași nemurire și artistului.

Mă gândesc cu ce emoții își vor reciti protagoniștii interviurilor, poveștile surprinse atunci. E ca și cum ai deschide o cutie a amintirilor, pentru că totuși au trecut câțiva ani buni de la realizare. Sper ca și cititorul avid de cunoștințe să se regăsească în aceste pagini. Și mai marchează ceva apariția acestei cărți: împlinirea a zece ani de emisiuni Viața Satului Mureșean”, la Televiziunea Tîrgu Mureș, acolo unde au participat majoritatea celor intervievați.

Și pentru că drumul de la idei la fapte e uneori destul de anevoios, mă bucur că atunci când am pus problema realizării cărții, pe lângă cei apropiați și familie care m-au susținut, o iubitoare de tradițional și frumos, Victoria Oprea de la Oprea Avicom a fost printre primele care mi-a întins o mână, iar apoi a venit și rândul Libris  Editorial Brașov.

Lectură cu folos să aveți!”, arată autorul în Cuvântul înainte.

Mihai Teodor Nașca s-a născut pe data de 19 mai 1978 și a copilărit în satul Bîrlibaș, comuna Sînpetru de Câmpie, județul Mureș, loc în care ia cunoștință cu lumea satului, cu obiceiurile și tradițiile locului, dar și cu cantecul tradițional.

Absolvent al Universității Tehnice din Cluj Napoca, urmează  totuși un parcurs jurnalistic, începând cu anul 2001 și până în prezent, debutează la radio, apoi presa scrisă și în ultima vreme, preponderent televiziune, unde realizează emisiuni cu specific etnologic. Emisiuni și texte jurnalistice din tot spectrul editorial, însă din anul 2006 se focusează pe tradiții și cultură tradițională.

 De zece ani realizează la Televiziunea Tîrgu Mureș, emisiunea Viața Satului Mureșene și  Plaiuri Mureșene, emisiuni în care au fost prezenți majoritatea soliștilor importanți, care cântă muzică tradițională. Pe lângă aceștia, un loc important  în activitatea sa l-a reprezentat și punerea în valoare a animatorilor culturali și a grupurilor folclorice din județul Mureș, dar și realizarea și prezentarea de spectacole.

Ruptura de lumea satului și viața la oraș a reprezentat principalul motiv pentru care, la finele facultății se hotărăște să revină la rădăcinile sufletești în lumea satului și se ocupă preponderent de acest subiect.

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro