”Ziua Coșbuc” - la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița

clasa1

La 100 de ani de la moartea poetului George Coșbuc (n. 20 sep.1866 - d. 9 mai 1918), elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița s-au implicat într-o activitate inițiată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, intitulată sugestiv ”9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!”. Odată cu lansarea broșurii omagiale ”Sunt suflet în sufletul neamului meu”, în curtea unității școlare s-a așezat universul creației marelui poet George Coșbuc, cel despre care Liviu Rebreanu spunea: „Coșbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii românești. Ardelean a rămas toată viața. Până și în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi ședea bine. Aici în țară dragostea lui a fost pentru cele șase milioane de țărani. Simțea o fraternitate profundă cu dânșii ... A răsărit deodată, fără să-l știe nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor și bisericuțelor bucureștene. Și a biruit împotriva tuturor celor scufundați în inimații și neputințe. A adus lumină, sănătate, voioșie. Scrisul lui Coșbuc trăiește și va trăi cât va trăi neamul românesc.”

Timp de aproximativ o jumătate de oră, elevii din clasele mai mari au elogiat personalitatea poetului din Hordou (actuala localitate Coșbuc - județul Bistrița-Năsăud), recitând câteva dintre creațiile sale și astfel au readus în atenția colegilor mai mici muzicalitatea versului coșbucian. Școlarii din clasele primare au alcătuit un proiect pe tema vieții și creației literare a poetului, iar colegele lor au ales să îmbrace portul tradițional și au dat un plus de valoare evenimentului interpretând melodia ”La oglindă”, versurile aparținând marelui George Coșbuc.

 

 9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!9 Mai, Ziua Coșbuc - Unitate în diversitate!

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro