Întoarcerea la memorie- pagini de istorie din scrisori și corespondența dr.dr.Ana Tătaru. Partea I

book 2135812 960 720

Doamna dr. dr. Ana Tătaru a obținut două doctorate, primul în filologie, la Cluj-Napoca, România, în 1964, al doilea, în filosofie, la Bonn, în Germania, în 1975, activitatea științifică a domniei sale fiind recunoscută în toată lumea. Dincolo de imaginea ,,dură’’ a cercetătorului și a omului de știință, întotdeauna ,,prezent la datorie’’,(aluzie la titlul celor două volume ,,Prezentă la datorie’’Dovezi ale faptelor unei românce primul publicat la Cluj –Napoca în anul 2001, cel de-al doilea la Bistrița în anul 2000- în care sunt strânse articole,copii ale unor documente și scrisori începând cu anul anul 1975 și până în 1993) există o inimă fierbinte, vie, care bate pentru patria mamă, care iubește poporul român, care face din lupta pentru cinste, adevăr și onoare o datorie de suflet mai presus de orice altă preocupare. Deși vicisitudinile vremii au dus-o departe de țară, în Germania, la Heidelberg, nu a uitat niciodată de unde a plecat, nici de ce a plecat din România, nu și-a uitat familia, prietenii, vecinii, colegii de școală sau de serviciu ci i-a păstrat într-un loc săpat adânc în suflet, și a ales, astfel, o viață dominată de simțul datoriei de a prezenta real și convingător, fără menajamente sau compromisuri istoria reală a poporului român și de a contracara prin scrierile domniei sale inexactitățile sesizate fie în presa scrisă a vremii fie la diferite posturi de radio.

În primul volum al doamnei dr. dr. Ana Tătaru,Prezentă la datorie “- Dovezi ale faptelor unei romance, apărut în anul 2001, la editura Clusium din Cluj-Napoca există documente elocvente pentru ,,lupta cinstită și dezinteresată pentru apărarea adevărului și a bunei înțelegeri între oameni și astfel a intereselor românești„ (Explicații succinte de încheiere – nota finală din cel de-al doilea volum). Faptele și evenimentele la care face referire sau care i-au atras atenția sunt diferite ca mod de manifestare, dar sunt grave și cu impact negativ asupra domniei sale și asupra opiniei publice.
Un prim eveniment care i-a captat atenția este manifestarea muncitorilor de la Uzina Steagul Roșu din Brașov, din anul 1987 și ecoul acestei manifestări în vestul Europei.Vestea despre această revoltă a ajuns și în Germania, a fost preluată și prezentată de postul de televiziune german ZDF programul 2 de TV,însă, doamna dr. dr. Ana Tătaru este revoltată de caracterul subiectiv, cu date false și greșeli diletante ale reportajului, de aceea îi scriela 25.11.1987 jurnalistului Kronzuker trăgând un semnal de alarmă, prezentând originile dace și romane cu influențe slave ale românilor, venirea ungurilor de mai târziu, lupta pentru libertate și neatârnare- o scurtă istorie ce justifică oarecum nemulțumirile manifestanților de la Brașov care au fost români și nu de etnie maghiară cum sugera reportajul celor de la ZDF. Un an mai târziu, domnii Hurezeanu și Berindei prezintă la Radio Europa Liberă din Munchen un reporaj de aniversare a unui an de la acest eveniment , uitând să spună că manifestanții au cântat ,,Deșteaptă-te, române!” de Andrei Mureșanu, iar acest detaliu care lasă loc speculației că nu erau români cei care au manifestat, o determină pe doamna dr. dr. Ana Tătaru să le trimită o scrisoare de sesizare la care nu a primit niciodată răspuns.

Prof. Viorelia Lup - Școala Gimnazială Dumitra

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro