• Păunul Năsăudean va fi prezent la Paris Fashion Week

  Păunul Năsăudean va fi prezent la Paris Fashion Week

  Tuesday, 25 September 2018 08:41
 • ”Ziua Coșbuc” - la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița

  ”Ziua Coșbuc” - la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița

  Wednesday, 09 May 2018 13:10
 • Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti” din comuna Șanț, unic in România

  Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti” din comuna Șanț, unic in România

  Wednesday, 11 April 2018 18:16
 • Votați Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” de la Șanț, județul Bistrița-Năsăud!

  Votați Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” de la Șanț, județul Bistrița-Năsăud!

  Sunday, 25 March 2018 17:28
 • „Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?...”

  „Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?...”

  Sunday, 25 March 2018 16:46

Luna lui Brumar - una dintre cele mai încărcate de tradiții

pumpkin 991825 960 720

Luna noiembrie este cunoscută popular sub denumirea de ”brumar” și este una dintre lunile pline de tradiție. Pentru mare parte din populația de la oraș, dar și la sate, ziua de întâi noiembrie este cea în care își aduc aminte cu drag de cei care au trecut hotarul dintre viață și moarte, drept pentru care ziua este cunoscută sub numele ”Pomenirea celor adormiți”, atunci când creștinii participă la slujba de pomenire, la biserică sau chiar în cimitire, cu flori, lumânări și așa numitele ”pomene” care de cele mai multe ori sunt făcute de gospodine în casă și sunt oferite cunoscuților sau celor sărmani. În unele sate, oamenii sculptau dovleci, în care introduceau o lumânare aprinsă și îi așezau pe prispa casei, pentru a feri casa de strigoi.
Din moștenirea lăsată românilor de astăzi de înaintașii lor, în prima săptămână a lui brumar, gospodarii ară terenurile agricole pentru primăvară, activitate care dă primei săptămâni din noiembrie numele de ”Săptămâna miriștilor”. Arăturile trebuie efectuate înainte cu două-trei săptămâni de a îngheța pământul sau de căderea zăpezii.
Însă tradițiile nu se limitează doar la aceste activități. Ele continuă în a doua săptămână cu sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, cei care, se spune în popor, sunt ocrotitorii turmelor de oi. În această zi, ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" considerată a fi purtătoare de fecunditate. Turta era aruncată dimineața în târla oilor, iar dacă ajungea pe pământ cu fața în sus se considera că în primăvară toate oile vor avea miei.
Cea de-a treia săptămână a lui brumar stă sub semnul Filipilor de Toamnă, adică cele trei zile care preced Postul Crăciunului, când gospodarii agățau la streșina casei un topor, menit să ferească gospodăriile, oamenii și animalele din gospodărie, de fiarele sălbatice, să țină lupii departe de casele lor. Se spune că în această săptămână lupii încep să se împerecheze. În mod tradițional, se mai lipea gura sobei, astfel încât, ritualic să fie închisă și gura lupului. Gospodinele nu au voie să coasă, să țeasă, să toarcă, să macine sau să dea cu împrumut.
Ultima săptămână a lunii este săptămâna Sfântului Andrei despre care se spune că îngheață apa și coase răul. Întreaga săptămână este marcată de puterile miraculoase ale sfântului Andrei, se făceau descântecele de dragoste, iar fetele de măritat își aflau ursitul. Anterior sărbătorii, gospodinele legau cu sfoară toate obiectele tăioase din casă și le puneau bine, astfel încât să nu fie găsite în ziua sărbătorii. În acest fel, credeau că protejează gospodăriile de fiarele pădurii.

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro