• Păunul Năsăudean va fi prezent la Paris Fashion Week

  Păunul Năsăudean va fi prezent la Paris Fashion Week

  Tuesday, 25 September 2018 08:41
 • ”Ziua Coșbuc” - la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița

  ”Ziua Coșbuc” - la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița

  Wednesday, 09 May 2018 13:10
 • Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti” din comuna Șanț, unic in România

  Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti” din comuna Șanț, unic in România

  Wednesday, 11 April 2018 18:16
 • Votați Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” de la Șanț, județul Bistrița-Năsăud!

  Votați Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” de la Șanț, județul Bistrița-Năsăud!

  Sunday, 25 March 2018 17:28
 • „Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?...”

  „Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?...”

  Sunday, 25 March 2018 16:46

Lumea satului românesc a ajuns la Bruxelles prin prezenţa lui Iosif Ciunterei şi a opincăresei Floarea Cosmi

BRU1

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, lelea Floarea Cosmi, opincăreasa de la Runcu Salvei, împreună cu etnologul Iosif Ciunterei au fost prezenţi la Bruxelles, "Sub aripa cerului". Cei doi au participat la evenimentul cu nume suprem pentru a promova tradiţiile din inima satului românesc. Alături de ei, invitat a fost şi Mark Tudose, un alt păstrător al tradiţiilor, care este din Sighişoara şi sculptează linguri.
Lelea Floarea a zburat pentru prima dată cu avionul şi a fost prezentă pentru prima dată la Bruxelles. Cum toată lumea a pornit de la opincă, aceasta a ajuns la românii din Belgia prezenţi la evenimentul dedicat satului românesc, printr-o demonstraţie de confecţionat opinci. Opincăreasa nu s-a dus cu mâna goală, ci a încântat publicul cu gustul inconfundabil al cunoscutei plăcinte de la Runc.
”Ne-am încărcat desagii cu tradiția pe care Ținutul Năsăudean, din fericire, încă o mai are vie. Pe lângă poveștile adunate de pe coclaurile noastre și meșteșugul confecționării opincilor, am dus în capitala Belgiei, ”românilor noștri dragi”, să guste faimoasa ”Plăcintă de Runcu Salvei” făcută de le' Floare, așa cum a învățat să o facă, de la mama dumneaei, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol. Nu a lipsit nici țuica de pere pădurețe și poame bistrițene, care cu o seară înainte de eveniment a fost ”șhertă cu săcăre' ”...ca totul să fie, ”ca acasă”, ca în Ținutul Năsăudean.” - a spus etnologul Iosif Ciunterei.
Evenimentul a fost organizat de către două românce. Este vorba despre Mihaela Popescu, care provine din Bucureşti şi s-a stabilit de ani buni în Belgia şi Daria Pîrvu, din zona Sibiului, stabilită, de asemena, în Belgia. Cele două românce au pus bazele Asociației ”Agora for life”, pentru a evidenţia valorile României în Belgia.
Cele două românce au pus bazele Asociației ”Agora for life”, pentru a evidenţia valorile României în Belgia.
”Ca organizatori, am încercat şi se pare că am reusit, după comentariile publicului, să aducem la Bruxelles, în inima Europei, o bucăţică din spiritul nostru românesc, din tradiţiile noastre. Noi, românii din afara ţării, avem nevoie, din când în când, să ne încărcăm sufletele cu aer de România, să ne aducem aminte de rădăcinile noastre. Din păcate, tradiţiile noastre se pierd, ne “modernizăm” fără să ne dăm seama, renunţăm la istoria noastră, la ceea ce suntem noi şi ne amestecăm în creuzetul globalizării. Prin activitatea pe care o desfăşurăm în cadrul asociaţiei noastre ”Agora for Life” încercăm să promovăm moştenirea noastră culturală, să contribuim la o imagine corectă a României în lume, pentru că noi credem că fiecare român care pleacă afară este, într-un fel, un ambasador al ţării noastre, acolo unde merge. Ne străduim ca imaginea României să fie pozitivă, să fim mândri de identitatea, de bogăţia spirituală a neamului nostru. Românii care au participat la eveniment ne-au transmis că a fost o atmosferă magică, iar unii dintre ei chiar au avut lacrimi in ochi. A fost o seară despre sufletul românesc, emoţie, tradiţie, una care ne va încălzi multă vreme de acum", a menţionat Mihaela Popescu.

Pentru că în sala au fost mulţi români despre care organizatorii ne spun că au fost vizibil emoţionaţi, evenimentul a decurs ca o şezătoare, unde Iosif Ciunterei a povestit întâmplări de pe coclauri, iar lelea Floare si Mark au muncit pentru a le reaminti românilor din străinătate că tradiţia nu moare niciodată şi că, înainde de tot ce ţine de lumea modernă de astăzi, opinca era cea care încălzea picioarele celor care aveau să devină înţelepţi, scriitori, mari poeţi şi, de ce nu, oameni de rând, muncitori, agricultori.
”Evenimentul în sine a fost nemaipomenit. Numai genericul sub care s-a desfășurat acest evenimentul ”Sub Aripa Cerului” te duce cu gândul la ceva extraordinar...! A crescut inima în mine de bucurie atunci când în sală am văzut prezenți ”o mână bună de oameni” din județul Bistrița-Năsăud îmbrăcați în costume populare. Au fost momente când oamenii prezenți la eveniment, ascultându-ne poveștile din și despre satul românesc, au plâns...dovadă că dorul de țară și glia strămoșească este nemaipomenit de mare în sufletul acestora. Întotdeauna am avut impresia că românul care își ”lasă țara”, nu este cu adevărat ROMÂN, DAR acolo am văzut oameni care par să fie ”mai români ca românii” ce ce sunt aici, acasă. Mă bucur că evenimentele legate de tradiţii, de rădăcinile noastre, de ceea ce ne defineşte pe noi, ca neam, trezesc interesul românilor plecați dincolo de hotarele țării noastre pentru un trai mai bun. După cum spuneau gazdele în deschiderea evenimentului: ”România este în inima fiecăruia dintre noi, ea este mereu cu noi, depărtarea este doar geografică!”. Încă mai avem în sânge MÂNDRIA DE ROMÂN! ” -
a mai adăugat Iosif.

Din dorinţa de a nu se uita graiul, portul şi tradiţiile româneşti, se pare că aceste evenimente sunt de bun augur şi vin din partea unor iubitori de ţară, chiar dacă astăzi se află pe meleaguri străine.

Florina-Maria HOMEI

Galerie foto:

Bruxelles 2017Bruxelles 2017Bruxelles - 2017Bruxelles-2017Bruxelles-2017Bruxelles-2017Bruxelles-2017Bruxelles-2017Bruxelles - 2017Bruxelles - 2017

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro