• Păunul Năsăudean va fi prezent la Paris Fashion Week

  Păunul Năsăudean va fi prezent la Paris Fashion Week

  Tuesday, 25 September 2018 08:41
 • ”Ziua Coșbuc” - la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița

  ”Ziua Coșbuc” - la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița

  Wednesday, 09 May 2018 13:10
 • Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti” din comuna Șanț, unic in România

  Centrul Cultural ”Dimitrie Gusti” din comuna Șanț, unic in România

  Wednesday, 11 April 2018 18:16
 • Votați Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” de la Șanț, județul Bistrița-Năsăud!

  Votați Trupa de Teatru Nescris ”Constantin Iugan” de la Șanț, județul Bistrița-Năsăud!

  Sunday, 25 March 2018 17:28
 • „Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?...”

  „Cucule de pe măgură/ De ce cânți pe tișitură?...”

  Sunday, 25 March 2018 16:46

De la 1 Octombrie 2017, colectăm deșeurile în mod selectiv!

contades

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea Deșeurilor Bistrița-Năsăud anunță că, începând cu 1 octombrie 2017, operatorul de salubrizare va ridica doar deșeurile depozitate selectiv.
Potrivit unui comunicat al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, de la 1 octombrie 2017, locuitorii județului Bistrița-Năsăud vor fi obligați să colecteze deșeurile în mod selectiv și diferențiat. Totuși, până la remedierea situației, vom folosi pentru colectare containerele negre, iar după, în mediul urban, vom reveni la containerele semi-îngropate și vom arunca deșeurile în containere diferite în funcție de tipul lor.
Containerele gri cu capace gri vor colecta deșeurile menajere, în timp ce în containerul semi-îngropat cu capac galben vom arunca deșeuri din plastic și metal. Deșeurile din hârtie și carton vor fi depozitate în containerul semi-îngropat cu capac albastru, iar în cele cu capac verde vom depozita doar deșeuri din sticlă. În zona urbană de case, deșeurile se depozitează după cum urmează: în pubelele negre de 120 l se depozitează doar deșeuri menajere, în containerele semi-îngropate cu capac galben se depozitează doar deșeuri din plastic - metal, iar în containerele semi-îngropate cu capac albastru se depozitează doar deșeuri din hârtie-carton. În containerele semi-îngropate cu capace verzi vom depozita doar deșeuri din sticlă.
Similar cu locuitorii din zona de case a orașelor, cetățenii care locuiesc în mediul rural vor fi de asemenea obligați să colecteze deșeurile în mod selectiv, astfel: în pubelele negre de 120 l se depozitează doar deșeuri menajere, în containerele semi-îngropate cu capac galben se depozitează doar deșeuri din plastic - metal, iar în containerele semi-îngropate cu capac albastru se depozitează doar deșeuri din hârtie-carton. Și în cazul celor de la sate, sticla se va colecta în containerele cu capace verzi.
ÎN CAZUL ÎN CARE, DE LA 01.10.2017, OPERATORUL DE SALUBRIZARE VA IDENTIFICA ÎN RECIPIENTELE DE COLECTARE ALTE TIPURI DE DEȘEURI DECÂT CELE PENTRU CARE SUNT DESTINATE, NU VA MAI RIDICA DEȘEURILE !!!
Operatorul va informa institutiile abilitate, respectiv Garda de Mediu, Primariile, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud, despre cele constate și se va propune aplicarea amenzilor, de la 100 la 300 de lei.

COLECTAREA SEPARATĂ ÎNCEPE DE ACASĂ !
CUM SĂ COLECTĂM SELECTIV DEȘEURILE ?

Fiecare cetăţean are obligația să depoziteze deşeurile pe trei fracţii, la domiciliu, în recipienţii şi sacii personali. În mediul rural, sunt  amenajate platforme  cu CONTAINERE SEMI-ÎNGROPATE unde este obligatorie  depozitarea deșeurilor   în mod selectiv în funcție de culoarea capacului astfel

                        

Container –plastic/metal      Container-hârtie/carton       Pubela neagră-deșeu menajer

 

1. Deşeuri  Plastic  și metal - Ridicăm capacul galben din plastic al containerului şi introducem pe rând câte un obiect de plastic sau metal.Ex. Sticle plastic, saci și pungi plastic , ambalaje plastic , conserve și doze metal, etc.

2. Deşeuri Hârtie şi carton - Ridicăm capacul albastru din plastic al containerului şi introducem sacul în care am depozitat. Pentru fracţiunile mai voluminoase, acestea se introduc pe rând, in bucăţi mai mici . Ex. Hârtie și carton uscat, ambalaje de hârtie și carton uscate, etc.                               

 1. - Fiecare gospodărie  dispune gratuit de  1 pubelă de 120 l pentru Deșeurile mixteResturi alimentare ( mâncare , coji de fructe și legume, coji de ouă) materiale textile, hârtie umedă, etc.

            Operatorul S.C. SUPERCOM S.A., are obligația de a ridica deșeurile reciclabile de pe platformele cu containere semi-îngropate și deșeurile menajere din pubelele negre de 120l deținute de fiecare gospodărie .

Pentru deșeurile reciclabile ridicarea se face GRATUIT de către Operator.

            FOARTE IMPORTANT !!!

            Este INTERZISĂ DEPOZITAREA în containerele temporare și pe platformele cu containere semi-îngropate a deșeurilor provenite din:

-          Construcții și demolări (moloz, pietre, materiale de construcții, etc)

-          Deșeuri voluminoase (mobilier, masă lemnoasă, etc )

-          Deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat,etc)

-          Deșeuri toxice și periculoase (vopsele, uleiuri, solvenți, baterii, etc)

 

Aceste tipuri de deșeuri pot fi preluate de operator contracost, sau se pot depozita, prin aport voluntar, la Centrele de colectare special destinate, aflate pe:

 

-          Năsăud-în cadrul Stației de transfer lângă depozitul Lukoil

-          Sîngeorz-Băi- in cadrul Stației de transfer lângă intrarea spre Cormaia

-          Beclean - in cadrul Stației de transfer, la ieșire din oraș spre Braniștea

-          Bistrița- Strada  Narciselor

-          Bistrița- Cartier  Viisoara – lângă piața Heindenfeld 

-          Deșeuri verzi ( crengi,iarbă/gazon, etc ) sunt preluate Gratuit de Operator în cele 2 campanii anuale de colectare a deșeurilor verzi.

Pentru alte detalii privitoare la depozitarea acestor tipuri de deșeuri puteți contacta ADI Deșeuri - telefon 0263/215191 și SC Supercom SRL - telefon 0263/944.

!!! În cazul în care în pubelele negre de 120 l, destinate deșeurilor menajere se regăsesc deșeuri interzis a fi depozitate, precum și deșeuri reciclabile, există riscul de a nu se ridica pubelele de către Operator.


”Conform Art. 24 alin. (6) lit d) din Legea 101/2006, Legea serviciului de salubrizare a localităților : “Membrii comunităţilor locale, persoane fizice sau juridice, au, în calitatea lor de utilizatori direcţi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare, următoarele obligaţii:(…)

d) să asigure preselectarea pe categorii a deşeurilor reciclabile, rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depozitarea acestora în containere asigurate de operatorul serviciului de salubrizare, numai în locurile special amenajate;”
Conform Art. 30 alin. (6) din Legea 101/2006:
“(6) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 300 lei încălcarea dispoziţiilor art. 24 alin. (6) lit. d).”, mai informează ADI Deșeuri.

Despre Noi

Ardeleanul.info isi propune sa fie site-ul cel mai bun in domeniul de actualitate rurala. Site-ul a fost infintat in anul 2015 din initative prietenesti si doreste sa aduca informatia utila spre utilizator intr-un mod simplu, ferm si corect. 

Contact

Pentru orice intrebare sau informatie va stam la dispozitie la: 

Tel: 0749315937

Mail: redactia@ardealul.info

Link-uri utile

Mai jos aveti cateval ink-uri utile din domeniul rural: 

http://www.madr.ro

http://www.apia.org

http://www.ansvsa.ro